צה"ל מנסה לעשות היסטוריה בתחום התחבורה הציבורית בישראל – על בסיס טכנולוגיה

אתמול נחתם מסמך, שבמונחים של משרד הביטחון ומשרד התחבורה יחד, הוא לא פחות מהיסטורי. כזה שאnור לעשות שינוי אמיתי בעומסים של התחבורה הציבורית, בעיקר בימי א + ה', ולהקל עליהם.
אם עד כה חיילים נסעו בתחבורה הציבורית באמצעות החוגר, בצורה עיוורת הרי שמעתה יהפוך צהל למפעיל אפליקציית תחבורה ציבורית חמישי (לצד 4 אפליקציות אזרחיות), מה שיאפשר ניהול דאטה בזמן אמת, וויסות עומסים לפי דרישות החיילים. מה זה אומר? במקומות שבהם חיילים לוחמים ייצרו עומס על תחבורה ציבורית, בימי א' וה', צה"ל יתגבר בהיסעים משלו, שאותם הוא יפעיל על בסיס הכסף שיחסך מהתשלום עבור התחבורה הציבורית.
וויסות העומסים האלה הוא יישום חלום הביג דאטה שעליו מדברים כבר שנים בתחום התחבורה, וקשה מאד ליישם. למעשה, צהל יהיה הגוף הראשון בישראל (בעולם?) שנכנס להרפתקה כזאת.
*על בסיס מה זה יקרה?*
על בסיס שתי אפליקציות: אחת מהם, מיועדת לתשלום עבור נסיעה בתחבורה ציבורית. קוראים לה zuzu והיא כאמור אפליקציה שמחליפה את הרב קו, רק הרבה יותר מקצועית ועמוקה ביכולות שלה.
השניה – שאט"ל. פועלת כבר שנה ויותר. היא זאת שעל בסיסה חיילים לוחמים בקריית ההדרכה וביחידות זרוע היבשה מזמינים היום מושב, ומקבלים – על בסיס אופטימיזציה – מסלול נסיעה עד העיר שבה הם גרים באמצעות אוטובוסים שצה"ל שוכר. חצי מיליון מושבים הוזמנו בשאט"ל בשנה החולפת.
כל חייל שמזמין מושב בשאט"ל, הוא חייל שלא עלה על אוטובוס או רכבת באותה נסיעה. זה אומר שחצי מיליון נסיעות נחסכו מהתחבורה הציבורית. וזאת רק ההתחלה.
*אז איפה האתגרים שלנו?*
1. שינוי תרבות. תרבות ארגונית היא תמיד האתגר הכי גדול, כשרוצים להטמיע טכנולוגיה חדשה. לכו תטמיעו שיטת עבודה חדשה בארגון ענק, שעובד בדיוק באותה השיטה כבר 20 שנה. ולכן, מהפכה כזאת לא תקרה ביום. גם לא בשבוע. זה יקח כמה חודשים טובים, אבל זה יקרה.
2. "קבלת החלטות על בסיס ביג דאטה". זאת סיסמא מעולה. מנהלים רבים אוהבים לצטט אותה. מעטים מצליחים גם לעשות את זה בפועל. צהל יקבל כאן הררים של דאטה. הוא צריך לדעת לנתח אותה ולקבל על פיה החלטות. קל להגיד, לא פשוט ליישם.
3. טכנולוגיה. הטכנולוגיה, בניגוד למה שנהוג לחשוב, היא אתגר, אבל הכי פחות מסובך. זאת אומרת, הוא פחות מסובך אם אתם מלווים – כמונו – ב-2 גופים סופר מקצועיים. האחד: חברת שיפט שעושה את אפליקציית שאט"ל. השני הוא יחידת שחר באגף התקשוב של צה"ל, שבנו את ZUZU. יחד הם משלימים תמונה ויוצרים מהפכה.
*איפה המזל שלנו?* המזל שלנו הוא בשדרת הפיקוד. לדבר הזה יש ראש, ויחד איתו קבוצת אנשים שיצאו לדרך לעשות מהפכה, עם רעל בעיניים. לראש קוראים תא"ל פיני בן מויאל, ראש חטיבת לוגיסטיקה של צה"ל. האיש שככל שיהיו יותר אנשים שיסבירו לו למה זה לא אפשרי, ככה הוא יצלול יותר עמוק פנימה לאתגר. ותאמינו לי, זה חתיכת אתגר. למזלו, נמצאים איתו מובילי התחום במשרד הביטחון שהחליטו שהם רוצים שהדבר הזה יצליח ועושים כל מה שצריך כדי שזה יקרה, ומולם אנשי משרד התחבורה, שהפכו לשותפים אמיתיים לדרך.
*והמזל שלי?* שיש לי ההזדמנות ללוות את צה"ל בדבר הזה. לפרוץ את הדרך. ללמוד וללמד בו זמנית. מתה על העבודה
שלי, כבר אמרתי?
5
4 3 2

אין תגובות

כתבו תגובה

שדות חובה מסומנים. כתובת הדואר האלקטרוני שלכם לא תפורסם.