קורונה מאיצה את השיתוף בארגונים ובחברות מסחריות

כלכלה שיתופית נעצרה בגלל קורונה. זה נכון. בעצם, זה נכון? לא ממש. למעשה, היא קיבלה תפנית חדה ובעיני מרתקת. אם לפני קורונה ראינו זינוק בשיתוף הפרטי (שיתוף רכבים, שיתוף בתים, שיתוף ארוחות וכו) אז מה שניתן לראות בימי קורונה זה זינוק בשיתוף הארגוני. כל המנגנונים שעבדו חזק בקרב הציבור הפרטי, מאיצים דרמטית בתוך הארגונים. כמה דרמטית? הנה לינק לכתבה רחבה בגלובס שעסקה בדיוק בזה

MIT – אחת האוניברסיטאות הבולטות בעולם הטכנולוגי (ובכלל) פרסמה מאמר תחת הכותרת The emerging of the Frugal economy ("עלייתה של הכלכלה החסכנית" או "עליית הכלכלה היעילה"). בגדול, מה שהם טוענים שם זה שהקורונה מאלצת ארגונים לעשות הכל יעיל יותר, טכנולוגית. אם עד עכשיו ארגונים ידעו לעשות יותר עם יותר, מעכשיו הם חייבים ללמוד לעשות יותר – עם הרבה פחות – תוך שמירה על חווית משתמש ברמה גבוהה, מבלי לפגוע בעובדים שלהם, בלקוחות שלהם ובספקים שלהם. זה נשמע קצת בלי אפשרי, אבל אנחנו רואים את ההצלחות קורות כבר כמה חודשים.

תיכף דוגמאות מישראל, אבל קודם, כמה דוגמאות ממה שקורה בעולם:
Werflink
EM3

Deux Rivesמה בישראל?

מתחמי עבודה מתחילים לחשוב כמו המתחם הפאריסאי. ברחוב הברזל ברמת החייל שבתל אביב מתקיימת התארגנות של כמה חברות שאינן קשורות אחת לשניה, להיסעי עובדים משותפים באמצעות Gett Together של חברת Gett. מתחמי עבודה נוספים בארץ מנסים אף הם להיכנס לזירה זו, לייעל את ההיסעים של העובדים למתחם, באמצעות שיתוף הסעות בין חברות שונות.

בית החולים תל השומר פרסם לפני כשבועיים מכרז ראשון מסוגו בקרב בתח החולים הגדולים, להיסעי עובדים: היסעים שיתופיים חכמים. המכרז עדין בעיצומו, טרם הוכרע אבל מה שבטוח הוא שלאחר הטמעת הטכנולוגיות להיסעים שיתופיים חכמים, בית החולים כבר לא יוכל ללכת אחורה. זאת מקפצה גדולה מידי בכדי לסגת ממנה.

ארגונים פרטיים, קטנים יותר, גם הם מסתכלים על ההוצאות שלהם בתחום היסעי העובדים ושואלים את עצמם איך אפשר לעשות יותר, בפחות, עם שיפור חווית הנסיעה של העובדים תוך שימוש בטכנולוגיה שיתופית חכמה.

גם H&M ישראל נכנסה לתחום לאחרונה. למעשה, קורונה הכניסה אותה לתחום. ביום אחד הודיעה המדינה שכל החנויות של הרשת יסגרו, בשל סגר, עד להודעה חדשה. מה עושים עם כל העובדים? מוציאים מאות לחל"ת? מפטרים אותם? החברה החליטה לפנות לחברה מקבילה מאותה קבוצה – סופרפארם – ולהציע לה לגייס אליה את מאות העובדים שכרגע נותרו מחוסרי עבודה. הם נותרו עובדי H&M ישראל, אבל עברו, מבחירה לחלוטין וכדי לשמר לעצמם מקור פרנסה ורצף תעסוקתי לעבוד בארגון אחר. זוהי כלכלה שיתופית במיטבה שמועילה לכל הגופים הנוגעים בדבר.

צה"ל, יודע מי שעוקב אחרי הבלוג, הוא פורץ דרך בתחום זה: המוביל בארץ בתחום ההיסעים השיתופיים החכמים, פרוייקט שגם בשירות בתי הסוהר ובמשטרת ישראל מגלים בו עניין. צה"ל הוא פורץ דרך גם בתחום הכלכלה המעגלית בעולם ההלבשה והציוד . פרוייקטים שאף זכו בפרסים, הבולט שבהם: פרס ההשקה המנצחת של איגוד השיווק.

כעת החל בצה"ל ובמשרד הביטחון פיילוט מרתק שמזמין את העובדים לשתף את רכביהם הפרטיים הצמודים, עם העמיתים שלהם (נטולי הרכבים הצמודים), בתמורה להטבות שמעניק הארגון לאלו המרבים לשתף את הרכב שלהם, במקום שיעמוד סתם ככה כל היום.

ויוזמה אחרונה, גלובלית, שהוקמה בימי קורונה, כדי לתת מענה להמוני המפוטרים:

יוזמה

ואלו הארגונים וחברות שלוקחות בה חלק:

משתתפות

 

אין תגובות

כתבו תגובה

שדות חובה מסומנים. כתובת הדואר האלקטרוני שלכם לא תפורסם.