מה הפך את צה"ל לארגון המתקדם בארץ בתחום התחבורה השיתופית החכמה?

גל ראשון של קורונה מאחורינו. גל שני בפתח. שניה לפני שמתחיל כל הטירוף מחדש, עוצרת כדי לספר על האופן המרתק שצה"ל אימץ תחבורה שיתופית חכמה בימים שבהם תחבורה ציבורית עוברת מהשבתה מלאה, לחצי השבתה, לרכבת און ואוף ובתווך יש עשרות אלפי חיילים/ות קצינים/ות ואנשי/ות קבע שצריכים להמשיך להגיע לבסיסים.
זה התחיל לפני שלושה חודשים. יום אחד אני מקבלת טלפון מפיני (אל"מ פיני בן מויאל, האחראי על הלוגיסטיקה באגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה של צה"ל) שאמר לי ככה: "עוד מעט תפסיק התחבורה הציבורית לחלוטין. אנחנו מקימים מערך תחבורה ציבורית פנימי שלנו לחיילים החיוניים, שיסיע אותם כל יום מהבית לבסיס וחזרה. מדובר בהרבה אוטובוסים שמסיעים המון אנשים כל יום".
ועכשיו הבעיה: את קווי התחבורה הציבורית כולם מכירים. אנחנו יודעים איפה עובר האוטובוס, איפה התחנה, איזה מספר קו יקח אותנו ולאן. אבל פה מדובר במצב אחר לגמרי: איך ידעו החיילים איפה עובר האוטובוס שלהם? באיזה שעות? איפה לחכות לו? באיזה שעה הם יגיעו לבסיס ובהתאם מתי לצאת מהבית? ואולי האוטובוס שלהם כבר עבר? מדובר בחיילים חיוניים אני מזכירה, שעברו חלקם לעבוד במשמרות ולכן הזמן שלהם יקר בלאו הכי והאירוע מסובך מאד.

"גיברת תחבורה חכמה שיתופית", אמר פיני, (בצה"ל – כך למדתי – אני תמיד גברת) "את יודעת להקים לנו מערך תחבורה דיגיטלית חכמה שינהל את כל זה בכל הארץ?" הוא עצר שניה ואז הוסיף בלי להתבלבל, "תוך חמישה ימים". אז לקחתי נשימה ארוכה ארוכה, כי היה לי ברור שזאת משימה פסיכית בקצב פסיכי לא פחות.

יחד עם אורלי סול דאהן, מנהלת קהילת התחבורה החכמה אקומושן, ועם אנשי הסטארטאפ שיפט לייב, הצלחנו לעשות משהו שלא נעשה קודם לכן בישראל (ואני בספק אם נעשה בקצה כזה איפהשהוא בעולם): הקמת מערכת תחבורה שיתופית חכמה, שתיקח את כל הנוסעים (עשרות אלפים) מהבית לבסיס ובחזרה. כל זה מבוסס אופטימיזציה של המסלולים והנוסעים, נקודות האיסוף וההורדה. (ואם זה לא אתגר מספיק גדול, המערכת צריכה לקחת בחשבון גם את כללי הקורונה של מותר ואסור בהעלאת נוסעים לרכבים השונים.
אחרי פחות משבוע עבודה זה היה באוויר: האפליקציה שדואגת שכל חייל ידע בדיוק מאיפה אוספים אותו, מתי, וכל זה בזמן אמת. מזכירה לכם שמדובר בהרבה מאד חיילים, המון נקודות איסוף ופיזור וכל זה מאילת ועד קריית שמונה.  נכון, זה לא עבד חלק מהרגע הראשון, והיו לא מעט תקלות, אבל תוך יומיים שלושה זה יתייצב וכולם יכלו לנסוע הלוך וחזור (עם מספר חיילים קטן יחסית על כל אוטובוס כדי לשמור על בריאותם)
אז שאפו ענק לכל אנשי אט"ל בצה"ל שמוכיחים כל פעם מחדש שאפשר להכניס טכנולוגיות חדשות גם לארגוני ענק, ומצליחים לעשות את זה אפילו בימי חירום ובתפוצה כלל ארצית.
ועוד קצת תמונות:
ככה נראה מסך הבית של האפליקציה:
שאטל תחבורה שיתופית חכמה בצה"ל
שאט"ל אפליקציה לתחבורה שיתופית חכמה
WhatsApp Image 2020-04-17 at 14.27.18 (3) WhatsApp Image 2020-04-17 at 14.27.18 (2)

אין תגובות

כתבו תגובה

שדות חובה מסומנים. כתובת הדואר האלקטרוני שלכם לא תפורסם.